När din hund kommer upp i åren så behöver du som hundägare anpassa ditt hundägande därefter. Äldre hundar beter sig annorlunda än en energisk unghund, vilket ofta innebär att de är långsammare och mindre leksamma. Detta är något som du som hundägare kan förvänta dig, men just som med oss människor så finns det inga garantier på hur och när din hund kommer visa ålderstecken.

Genom att ändra ditt synsätt på din hund när den blir äldre kan du som hundägare hjälpa dem att leva ut sina sista år på bästa möjliga vis. Nedan följer våra tips för att ge din åldrande hund den support de förtjänar.

När anses min hund vara gammal?

gammal hund

För att förstå när din hund anses vara gammal så är det naturligtvis beroende på vilken ras och storlek din hund är i. En tumregel som vi rekommenderar och som också används av kennlar för att bestämma när hundar anses vara gamla är följande:

Mindre hundraser: 8-12+ år
Mellanstora hundraser: 7 år
Stora hundraser: 5 år

Vilka matvanor rekommenderas för äldre hundar?

mat till äldre hund

Ju äldre din hund blir, desto större är risken att de lägger på sig extra vikt. Som ovan nämt så kan åldern ofta påverka hur aktiv din hund är, vilket naturligtvis direkt påverkar vikten. Det är därför viktigt att hålla ett öga på vikten hos sin hund och kontrollera hur mycket de äter. För att göra kontrollen så enkel som möjligt kan man generellt säga att man ska se en skillnad mellan vidden av bröstet och längre ned på ryggen, och man ska dessutom kunna känna deras revben när man trycker nätt mot deras bröst.

Det finns otroligt mycket information på nätet kring olika dieter och dylikt för äldre hundar, men vi skulle alltid rekommendera att man kontrollerar detta med sin veterinär. Alla hundar är olika, och det är inte nödvändigtvis sant att en diet som fungerat för en annan hund kommer fungera för din. Ha detta i åtanke när du väljer mat till din hund.

Vetrinärvård för äldre hundar

hundpassning

Allt eftersom din hund blir äldre kan du också förvänta dig att fler veterinärbesök kan vara nödvändigt för att hålla  din hund glad och frisk. Många äldre hundar får ofta problem med tänderna, vilket ofta kan leda till att tänderna behövs dras ut. Detta låter såklart rätt så dramatiskt, men är ofta att föredra då smärtan av en dålig tand är långt värre än att få den utdragen. Din veterinär kan naturligtvis vägleda dig gällande detta.

Anpassa ditt hem när din hund blir äldre

hundpassning i hemmet

När din hund blir äldre brukar de vanligtvis vilja vila mer än de tidigare gjort. Detta gör det naturligtvis viktigt att hunden har tillgång till en skön korg som inte är för liten, gärna i närheten av familjen men inte där det är för stökigt. Det är viktigt att du ger din hund utrymme för deras nya vanor, och visa förståelse att de inte är villiga att leka på samma sätt som när de var yngre.

Både syn och hörsel kan också försämras hos din hund med åldern, vilket också gör att de eventuellt inte reagerar när du kallar på samma sätt som förr. Se till att du inte är för hård mot din hund om du misstänker att de har fått problem med syn eller hörsel.

Hoppas du gillade våra tips om hur du ska hantera din åldrande hund. Skriv gärna en kommentar nedan eller på vår facebooksida om du har några tips som vi har missat!

________________________________

Dogley är en onlinetjänst där du som hundägare kan hitta och träffa godkända privata hundpassare i ditt närområde de gånger du åker iväg på semester eller dylikt. Det är ett tryggt, enkelt, och smart sätt att bli en mer flexibel hundägare, och vi har hundpassare tillgängliga i princip hela landet. Klicka nedan för att hitta din perfekta hundpassare.

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *