Bara för din hund är full av tjock päls innebär inte detta att den är helt skyddad mot kylan under vintermånaderna, tvärt emot vad många tror. Tro det eller ej, men precis som oss människor så har hundar liknande behov när det kommer till kallare väder, och du kan behöva korta ner promenaderna för att din hund ska trivas när kylan kommer.
Nedan följer ett par av Dogleys tips för att hålla din pälsbeklädda vän säker och välmående under vintern.

I hemmet

Det är inte bara utomhus det förändras när vintern kommer, men också i hemmet. Om du vet med dig att ditt hem blir kallare på vintern, så kommer din hund också känna av den skillnaden. Vi tar vanligtvis bara lite mer kläder på oss, men detta är naturligtvis svårt för hundarna att göra, vilket är varför du måste tänka på detta. Din hund kan liksom dig bli sjuk av kylan, så tänk på att hålla dit hus eller lägenhet i behaglig tempertatur. Tänka också på att inte låta din hund sitta eller ligga allt för nära ett element eller dylikt, då detta inte heller är bra.

Under vintern blir ofta luften väldigt torr inomhus, och om du dessutom har det extra varmt hemma, medför detta ofta att  luften blir lite väl påfrestande för din hund. Då kan man använda en såkallad luftfuktare, som helt enkelt gör inomhusluften lite fuktigare, och därmed mer hälsosam för både din hund och dig. Se dessutom till att din hund dricker ordentligt. Torr luft i samband med för lite vätska kan lätt göra din hunds nos eller känsliga tassar blir torra eller spricket, något vi aboslut inte vill utsätta vår bästa vän för!

Innan och under promenad

Tänk på din hunds begräsningar. Om det är väldigt kallt ute och blåser rejält kanske det kan vara en god idé att gå en kortare promenad, speciellt om din hund är mindre, eller har tunn päls. Eventuellt kan du använda en hundjacka eller dylikt om du misstänker att din hund fryser under promenaden. Detta gäller också äldre hundar, då de ofta har mindre fett och muskler för att hålla sig varma.

Du kan också införskaffa såkallade hundskor till din hund. Dessa skyddar din hunds tassar under promenad från salt och is, och hjälper därmed hunden att hålla sina tassar i bra form även under vintern.

Håll dessutom koll på att din hund inte får i sig glykol, som ofta har svårt att rinna undan om det är fruset ute. Glykol är sött vilket gör att hundar tycker om det och detta kan vara en stor fara. Om du misstänker att din hund har slickat i sig glykol kan du märka det på att den blir törstig, vinglig och kräks. Kontakta vetrinär omgående om du tror din hund har fått i sig glykol.

Efter promenad

Din hund blir också blöt oftare under vintermånaderna och det är därför viktigt att du torkar din hund ordentligt innan de får komma in. Går de runt och är blöta för länge kan detta göra din hund sjuk. Dessutom kan en blöt hund också medföra att deras korg eller liggplats blir blöt, vilket bidrar till att kyla ner din hund långt efter den har fått komma in.

Om din hund inte har hundskor, så bör du också hålla koll på tassarna. Om de har spickor eller dylikt efter is och salt, så är detta väldigt smärtsamt för din hund. Kolla dessutom om de har fukt eller is mellan trampdynorna, då detta kan leda till eksem. Du kan även använda tassalva eller annan fet salva för att se till att din hunds trampdynor håller sig i form för is och salt.

Hoppas du gillade att läsa om hur du kan förbereda dig för en vinter med hund. Har du några andra tips, eller har du testat våra? Lämna en kommentar nedan och berätta om dina upplevelser!

________________________________

Dogley är en onlinetjänst där du som hundägare kan hitta och träffa godkända privata hundpassare i ditt närområde de gånger du åker iväg på semester eller dylikt. Det är ett tryggt, enkelt, och smart sätt att bli en mer flexibel hundägare, och vi har hundpassare tillgängliga i princip hela landet. Klicka nedan för att hitta din perfekta hundpassare.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *