Skäller din hund så du blir tokig? Testa Dogleys tips om hur du får stopp på det.

Middagar, sophämtare eller paketleverans. De 3 har en sak gemensamt och det är att de alla kan vara skrämmande för hundar. Tänk på hundens perspektiv: dörrklockan ringer, och risken är att en främmande håller på att invadera deras territorium. Eller halloween för den delen, som nyligen avverkats, med barn i masker – hur klarade din hund det?

Läs vidare för att få veta mer om varför hundar typiskt börjar skälla på grund av dörrklockan och hur du kan hjälpa din hund att bryta denna ovana. Om din hund verkligen har det svårt med att bete sig till större fester, kan du istället boka en lokal hundpassare.

Varför är några hundar rädda för just dörrklockan?

När en del hundar reagerar så kraftigt när det ringer på dörren kan det förklaras av att de bli överraskade. Dörrklockans höga ljud är anpassat till oss människors relativt dåliga hörsel, medans det är ett verkligt högt ljud för ett par känsliga hundöron.

Överdrivet mycket skällande kan vara ett tecken på stress, och eventuellt visar din hund också andra signaler på att den är rädd eller obekväm:

 • Hunden lägger öronen bakåt
 • Hunden håller svansen lågt, eller mellan benen
 • Hunden skakar
 • Hunden sänker huvudet, eller vänder bort det

Om din hund visar något av dessa tecken när dörrklockan ringer, tyder det på att den är rädd för ljudet.

Andra potentiella orsaker till att din hund skäller

Det är inte alla hundar som är rädda bara för att de skäller vid dörrklockans ljud. Det kan också bara vara ett sätt för dem att visa glädje när det kommer gäster som de inte kan vänta att få hälsa på.

Om din hund skäller av dörrklockan, men inte visar tecken på att det är rädda, är det förmodligen endast av lycka. I detta fall kommer din hund mest troligen också:

 • Springa till dörren så snart det knackar eller rings på
 • Vifta ordentligt med svansen
 • Springa fram och tillbaks mellan dörren och dig
 • Pipa av lycka mellan skällningar

I takt med att du lär dig att läsa din hunds kroppspråk bättre kommer du kunna arbeta mer effektivt med din hunds beteende vid dörren.

Vad kan du göra när din hund skäller vid dörren?

Du måste vara förberedd på att det kommer ta tid att få din hund att bete sig bättre vid besök. Men här är några råd som du kan tänka på:

 • Ropa inte på den. Ropen kan bara ge mer oljud och stök, och kan eventuellt ge hunden ytterligare anledningar att skälla.
 • Var lugn, positivt, och optimistisk! Precis som du läser din hunds kroppspråk kommer din hund också läsa ditt. Desto mer avslappnad och glad du verkar, ju enklare blir det att styra din hunds beteende.
 • Var konsekvent i din träning (och se till att alla i familjen använder samma teknik mot hundens skällande). Men andra ord, låt inte din hund komma undan med att skälla ibland.

När din hund skäller på grund av dörrklockan är en metod att helt enkelt ignorera den. Ibland kan hunden bara se dörrklockan som ett sätt att få din uppmärksamhet, och genom att ignorera den kan detta beteende försvinna.

Såhär kan du få stopp på hundens skällande vid dörren

Att träna sin hund till att vara lugn och sansad när dörrklockan ringer är inte omöjligt, men det kan ta veckor av träning för att göra framsteg.

 • Träna in ett bestämt kommando som endast används när din hund ska vara lugn.
 • Arrangera ett besök av vänner eller familjemedlemmar som endast ignorerar din hund när de ankommer, och på så sätt inte ger hunden den uppmärksamhet den vill ha när den skäller.
 • Du kan också ta bort fokus från dörrklockan genom att ge godis till hunden när det kommer gäster, och på så sätt skapa positiva förväntningar istället för skällande.

Hur hanterar du din hund när det kommer många gäster?

Oavsett hur mycket du har tränat din hund kommer det komma situationer med många gäster, där det hela handlar om hur du hanterar din hunds beteende. Du behöver inte ha en prefekt tränad hund, du ska bara veta hur du ska handskas med den!

 • Skapa en fristad för din hund, t.ex ett rum i den motsatta änden av huset. Ge hunden ett mysigt ställe att sova, något att tugga på, och t.ex. radio eller tv att distrahera den med.
 • Låd en familjemedlem vara tillsammans med din hund i rummet, och ignorera dörrklockan när den ringer.
 • Boka en hundpassare som kan passa din hund medans ni har det trevligt.

Dörklockan behöver inte vara skrämmande. Med en kombination av träning och undanmanövrar kan du hjälpa din hund att älska ljudet av dörrklockan, utan att skälla.

_______________________________

Dogley är en onlinetjänst där du som hundägare kan hitta och träffa godkända privata hundpassare i ditt närområde de gånger du åker iväg på semester eller dylikt. Det är ett tryggt, enkelt, och smart sätt att bli en mer flexibel hundägare, och vi har hundpassare tillgängliga i princip hela landet. Klicka nedan för att hitta din perfekta hundpassare.

Kategorier: Hundpsykologi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *