Det kan vara frestande att dela med sig av sin egen mat till sin hund eller låta den få lite rester. Det finns dock flera livsmedel som är farliga och giftiga för hundar att äta. Vissa livsmedel kan hundar tåla i små mängder, samtidigt som det finns vissa som är direkt farliga för hundar. Här nedan har vi gjort en lista, baserat på Agria, om vad som är farligt för hundar att äta.

10 saker som är giftiga för din hund att äta

1. Choklad

Du bör inte ge choklad till din hund. Choklad är giftigt för hundar då det innehåller giftet teobromin som hundar till och med kan dö av om de äter tillräckligt stora mängder. Desto mörkare chokladen är, desto farligare är den för din hund att äta. 30 gram choklad kan vara nog för att döda en hund på upp till 15 kilo. Teobromin får hundens hjärta att slå betydligt snabbare och kan därför medföra en hjärtattack. Giftet kan dessutom irritera mage och tarmar som kan leda till blödningar i magen. Hundar och choklad är därför inte en bra kombination.

2. Vindruvor och russin

Vindruvor och russin kan ge din hund allvarliga njurproblem, som kan leda till njursvikt och därmed även till dödsfall. Att ge din hund 1-8 vindruvor eller russin per kroppsvikt kan således vara giftigt för din hund. Det är dock viktigt att påpeka att russin och vindruvor inte är giftigt för alla hundar. Vissa hundar kan äta russin och vindruvor hela sitt liv utan få njursvikt, medan andra kan dö av endast en liten dosering.

3. Nötter

Huvudsakligen valnötter och macadamianötter är giftiga för hundar och kan leda till allt från kräkningar till förlamning och dödsfall. Inom 12 timmar kan hunden utveckla olika symptom som brusten näringsbalans, feber, och kräkningar.Lök i alla dess former, blomsterlökar inkluderade – innehåller några giftämnen som kan förstöra din hunds röda blodkroppar, och ge en plötslig blodbrist samt andningsproblem.

4. Lök

Lök i alla dess former, blomsterlökar inkluderade – innehåller giftiga ämnen som kan förstöra din hunds röda blodkroppar och ge en plötslig blodbrist samt andningsproblem

5. Fruktkärnor

Äppelkärnor, körsbärskärnor, plommonkärnor och aprikoskärnor innehåller giftet cyanid, som är extremt giftigt för hundar. Ett par kärnor gör förmodligen ingen skada, men om din hund t.ex börjar att sätta i sig nedfallna plommon eller körsbär kan det vara väldigt farligt.

6. Xylitol

Sötningsmedlet Xylitol, som bland annat finns i godis, kan orsaka ett plötsligt fall i hundens blodsockernivå. Hunden kan börja att kräkas, skaka, bli trött och i värsta fall till och med få kramper och bli medvetslös.

7. Tomater

Tomater och tomatplantor kan förgifta din hund. Symptomen visar sig genom att din hund blir trött, får andningsproblem, kolik, kräkningar, diarré eller förstoppning.

8. Alkohol

Alkohol påverkar djur på samma sätt som människor och till och med kraftigare då de de flesta hundar är mindre än oss. Även små mängder öl eller alkohol kan vara giftigt för din hund och få den börja att kräkas.

9. Kaffe och te

Kaffe och te innehåller koffein, som påverkar hundens nervsystem och hjärta. Hunden blir rastlös, får hjärtproblem, muskelryckningar och dylikt. Det är också koffein i kaffesump, cola, och energidricka, så se till att din hund inte får i sig detta heller.

10. Avokado

Avokado innehåller giftet persin, som anses vara mycket giftigt för hundar och de flesta andra djur. Persin finns både i fruktköttet, kärnan, och plantan. Detta gift kan ge akut celldöd i hjärtmuskulaturen.

Det kan finnas fler saker som är farliga för just din hund

Det är viktigt att komma ihåg att det kan finnas fler livsmedel än de som vi listat som kan vara farliga för din hund att äta. Exempelvis kan det vara farligt att äta ost för vissa hundar.
Vårt allmänna råd är att du som hundägare håller köksskåpet stängt och bordet rent. Du bör dessutom hitta en hundpassare om du ska vara borta en längre tid. Det kan också vara en god idé att ha ett förstahjälpen kit till din hund om olyckan väl är framme.

________________________________

Dogley är en onlinetjänst där du som hundägare kan hitta och träffa godkända privata hundpassare i ditt närområde de gånger du åker iväg på semester eller dylikt. Det är ett tryggt, enkelt och smart sätt att bli en mer flexibel hundägare och vi har dessutom hundpassare tillgängliga i princip hela landet. Klicka nedan för att hitta din perfekta hundpassare.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *