En ny fästingart breder ut sig i norra Europa, och har nu också tagit sig till Danmark och Sverige. Det obehagliga krypet går under namnet brokig hundfästing och har med en oinbjuden gäst fått fäste i norden.

Guldschakalen som är skyldig

Den så kallad guldschkalen har på senare år dragit sig allt mer söderut. I Danmark så hittade en dansk forskare hela 18 stycken av denna nya fästingart på en skjuten schakal. Han berättar att han först blev förvånad av att se en Guldschakal i Danmark, men nästan ännu mer förvånad av att hitta så många av dessa fästingar i schakalens päls.

Fästingen har tagit sig till våra trakter genom att inledningsvis röra sig genom Polen och Baltikum, för att sedan så smått närma sig norden. Forskarna tror att detta beror på den globala uppvärmningen, och att spridningen av fästningen ökat på grund av stora antal hjortdjur och hundar i hundrastgårdar.

Hur skiljer sig hundfästingen från en vanlig fästing?

Den brokiga hundfästingen bär på en nästan malarialiknande parasit som kan leda till babebsios, vilket kan ha dödlig utgång för hundar. Utöver denna problematik så bär fästingen dessutom på upp till 40 sjukdomar som kan smitta oss människor, och där vaccinering fortfarande inte finns tillgänlig. Bland annat bär den på en sjukdom som efter ett bett ger svårläkta sår där huden svartnar och dör runt bettet, något som man absolut inte vill råka ut för!

Var dock inte allt för rädd. Det har endats återfunnits 3 exemplar av brokig hundfästing i Sverige hittils.

________________________________

Dogley är en onlinetjänst där du som hundägare kan hitta och träffa godkända privata hundpassare i ditt närområde de gånger du åker iväg på semester eller dylikt. Det är ett tryggt, enkelt, och smart sätt att bli en mer flexibel hundägare, och vi har hundpassare tillgängliga i princip hela landet. Klicka nedan för att hitta din perfekta hundpassare.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *