Solsken och sommarvärme medför lycka och energi efter en lång vinter. De flesta hundar mår bra av att vara utomhus i det fina vädret, men glöm inte att ha lite extra koll på din hund i sommarvärmen. Här kommer några goda råd som kan göra sommaren bättre för dig och din hund.

Hundar kan också bli solbrända

Alla områden på din hund som endast är täckta av ett tunt lager hår är utsatta för solbränna. Inte alla hundar är bra på att söka skugga, även när det är väldigt varmt. Din hund kan bli solbränd på nospartiet, särskilt om huden är lite torr eller sprucken.

Hundar med vit päls, korthåriga raser och nyborstade hundar är mer benägna att bränna sig. Det är bäst att hålla dom inomhus när solen skiner som mest. Du kan smörja högfaktor solskyddsmedel (en som skulle vara säker att använda på ett barn) på hundens öron för att skydda den mot solskador.

Alla hundar löper risk för solsting i varmt väder, men yngre och äldre hundar, samt korthåriga raser, är de mest utsatta. Solsting resulterar i andnöd och kanske till och med kollaps, och kan kräva ett akut besök hos veterinären. För att undvika detta, se till att det finns tillräcklig med skugga i trädgården och undvik att överanstränga din hund när ni är ute och går.

Ge din hund tillräckligt med vatten

Det säger sig själv, men du ska såklart se till att din hund alltid har tillräckligt med dricksvatten så här års. Det kan också vara en bra idé att byta blötfoder mot torrfoder, eftersom att blötfoder snabbt kan locka flugor i värmen. Om din hund är van vid blötfoder är den också van vid att få vätska härifrån.

Byter du ut blötfoder mot torrfoder är det därför extra viktigt att se till att din hund dricker tillräckligt med vatten vid sidan av.

Håll koll på din hunds vikt. Några hundar motionerar mer under sommaren och behöver därför mer mat. Men om det är väldigt varmt vill inaktivitet orsaka att din hund inte behöver lika mycket mat.

Njut av sommaren med din hund

På långa sommardagar vill din hund gärna leka utomhus. Som tur är finns det många olika sätt som ni kan vara aktiva på, och njuta av det fina sommarvädret tillsammans!

Badning
Många hundar älskar vatten, och att plaska runt i en simbassäng är ett skönt sätt att svalka av sig i sommarvärmen. Sjöar och stränder är bra ställen för din hund att leka och bada. Säkra att din hund lätt kan komma upp ur vattnet, och att där inte är några vassa kanter. Några hundar är rädda för vatten och vill bara kunna vada, så tvinga inte din hund om den verkar tveksam eller osäker. Men om den hoppar i med detsamma och börjar öva på sin hundsim, ska du låta den njuta av upplevelsen. Var uppmärksam på om din hund skakar mycket på huvudet efter badet, eller kliar sig extra mycket i öronen. Detta kan vara tecken på öroninfektion. Om den badar i en bassäng med klor, så se till att skölja ur kloret och torka av hunden ordentligt.

Hika
Om din hund tycker om långpromenader så ta tillfället i akt. Var dock uppmärksam på att långpromenader i ojäm terräng kan vara hårt på tassarna. Börja först med en kortare promenad, och förläng den sedan gradvis. Kom ihåg att ta pauser och att ge din hund vatten med jämna mellanrum. Det finns många vattenskålar till små hundar som kan vikas ihop och tas med på promenad.

Vare sig din hund spenderar mycket tid utomhus, eller bara utforskar naturen då och då, är här några goda råd till att säkra att den har det bra.

  • Se till att din hund har gott om vatten, och att det finns skugga där den kan lägga sig och ta en tupplur och kyla av.
  • Kontrollera din hunds tassar ofta, eftersom tjära och grus kan fastna mellan dynorna.
  • Gräsmattan — använd inte roundup eller annan växtgift om din hund motionerar på den.
  • Se till att din hund har ett halsband med telefonnummer på, ifall den skulle rymma.

Behöver du en hundpassare som kan ta hand om din hund i sommarvärmen? Boka en av våra många godkända hundpassare här.

________________________________

Dogley är en onlinetjänst där du som hundägare kan hitta och träffa godkända privata hundpassare i ditt närområde de gånger du åker iväg på semester eller dylikt. Det är ett tryggt, enkelt, och smart sätt att bli en mer flexibel hundägare, och vi har hundpassare tillgängliga i princip hela landet. Klicka nedan för att hitta din perfekta hundpassare.

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *