Vad betyder fästingar för dig och din hund? Är de farliga? Eller bara irriterande? Vi ger dig viktig information och tips för hur du ska undvika och hantera ovälkomna gäster.

Vad är en fästing?

Fästingar är små 8-benta leddjur som lever på att suga blod från andra djur. De trivs bäst i fukt och skugga och håller oftast till i skogar och i högt gräs. Antalet fästingar har tyvärr ökat sedan början av 2000-talet på grund av klimatförändringen. De sitter gärna längst ut i toppen av långa grässtrån och hakar fast vid djur som går förbi. Härifrån borrar de sig in i huden och börjar suga blod. Medan värddjuret i flesta fall inte känner någon smärta, är fästingar däremot kända för att bära på vissa sjukdomar som Borrelia och TBE. Vi kommer med goda råd om vad du ska vara uppmärksam på dom och vad du ska göra för att bäst undvika fästingar.

 

Hur hittar du fästingar i pälsen?

En fästing kan bli upp till 1,5 cm lång, men de är oftast mycket mindre. De är svarta, grå eller bruna, och du kan oftast upptäcka dom genom att känna efter små knoppar i hundens päls. Hos hundar sätter de sig ofta runt armhålor och på huvudet, särskilt kring öron och nacke. Hos människor sätter de sig på barhudade delar av kroppen, och kan skapa klåda såsom ett myggbett.

 

Varför ska du vara uppmärksam?

Fästingar kan bära på flera sjukdomar, varav vissa kan vara allvarliga och även livshotande för din hund. Fästingburna sjukdomar kan även sprida till människor, men i denna artikel fokuserar vi på hundar. Även om hundar sällan blir sjuka av fästingbett är det ändå en bra idé att ta det säkra före det osäkra och vara steget före de små skadedjuren.

Borrelia är den mest kända fästingburna sjukdomen hos hundar. Symptom inkluderar trötthet, feber, halt, epilepsi, ansiktförlamelse eller muskelsmärta. Om din hund får borrelia ska den få antibiotika av veterinären för att bli frisk. Kom ihåg att hundens genomsnittstemperatur är något högre än hos människor–en hund har vanligtvis en kroppstemperatur på 37,5–39 grader. Hög feber hos en hund ligger alltså omkring 41 grader, betydligt högre än hos människor.

En annan känd konsekvens av fästingbett är anaplasmainfektion som kan utvecklas till anaplasmos. Om din hund har hög feber, går ner i vikt, eller har svårt att röra sig, kan det vara tecken på anaplasmos. Denna sjukdom är dock mycket ovanlig, och ses oftast hos jakthundar som spenderar mycket tid i skogen.

TBE (fästingburen encefalit) är en mycket sällsynt sjukdom hos hundar. TBE är ett virus, med symptom som hög feber och kramp. Eftersom att det är ett virus kan det inte motverkas med medicin, men din hund ska ha särskild vård och mycket vätska på dropp om den lider av TBE.

Skulle du lägga märke till några av de ovannämnda symptomen hos din hund efter ett fästingbett, är det viktigt att du ringer till veterinären med det samma.

 

Vad ska du göra?

Det finns flera knep för att hjälpa dig hålla din hund fästingfri. Borsta din hunds päls noga varje dag och kontrollera den om ni varit ute i naturen. Det är ingen dålig idé att använda en luddrulle för att fånga fästingar som sitter i pälsen men som ännu inte bitit sig fast.

DDet är en bra idé att ha en fästingtång när du kollar efter kryp hos din hund. Använd tången för att ta bort och sedan döda fästingen–på så vis undviker du att den fäster sig på andra familjemedlemmar. Du kan också använda en vanlig pincett för att ta bort fästingar. Se till att ta tag om fästingens mundelar så nära huden som möjligt och dra rakt ut.

Det finns också flera produkter som hjälper förebygga mot fästingbett. Ingen förebyggande fästingmedel kan 100% skydda mot bett, men de hjälper en bra bit på vägen.

Särskilt om du kommer ihåg att använda dom under hela fästingsäsongen (från cirka mars till november). Det finns dropp, piller, spray, halsband, tuggtabletter och andra former. Rådfråga din veterinär för att få tips på den bästa lösningen för just din hund. Fördelen med förebyggande medel är också att hundarna får färre fästingar i pälsen som kan hoppa av och sätta sig på andra familjemedlemmar.

Det är bäst att ta bort fästingen så fort som möjligt. Ju längre tid den får sitta kvar, ju mer ökar risken för olika fästingburna sjukdomar. De flesta fästingburna sjukdomar visar symptom efter omkring 7–14 dagar efter ett bett, så håll utsikt för symptom upp till två veckor efter ett fästingbett.

Det finns också förebyggande vaccinationer som kan hjälpa din hund att bygga antikroppar mot borrelia. Vaccinen hjälper bara mot borreliabakterien, så du ska fortfarande vara uppmärksam på fästingar. Du kan få vaccinationen hos din veterinär.

 

Hur undgår man fästingar?

Det enda sättet att helt undvika fästingar är att hålla dig långt borta från naturen–men detta är såklart överdrivet. Hundar och katter och andra djur som spenderar mycket tid i naturen är automatiskt utsatta för fästingbett. Det bästa du kan göra är att vara uppmärksam och att ta bort fästingar så fort som möjligt. Verkar din hund lida av en eller flera av de nämnda symptomen ska du kontakta din veterinär så fort som möjligt.

Saknar du en bra hundpassare som kan ta hand om din hund när du behöver hjälp? Boka en hundpassare hos Dogley genom att klicka här–våra hundpassare är alla erfarna och noggrant kontrollerade av Dogley.

 

Kategorier: Sundhed

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *