Alla hundägare vill att deras hund ska gå fint i koppel, utan att dra. Men hur lär man dom det? Få 5 konkreta tips till hur du tränar din hund till att gå i koppel utan att dra.

Det grundläggande i hundens goda uppfostran är att den lyder och lyssnar på dig. Att träna din hund att gå fint i koppel utan att dra, är en både bra och viktig start på detta!

Vi hundägare ska alla rasta våra hundar ett par gånger om dagen, och vi ser ofta hundar som går och bråkar med deras matte eller husse om kopplet, promenadens riktning, och tempot. Vi ser också att hundens ägare är trött på denna dagliga rutin, som snart blir jobbigt och tröttsamt, istället för en härlig upplevelse.

Grunden till detta problem är ju inte hundens dåliga karaktär, eller att ägaren inte bryr sig, utan ett enkelt behov för förståelse om hur man ska ta kontroll i situationen för att få ett harmoniskt sammanhang mellan hund och människa. Att lära hunden att lyda, dvs. gå fint under promenaden, ger både hund och ägare en mycket bättre upplevelse under promenaden.

Vi har 5 enkla råd som du kan använda när du tränar din hund i att gå fint i koppel:

 1. Beröm din hund
  Hunden drar i kopplet, vill springa, kopplet spänns, hunden biter kanske i kopplet. Försök att distrahera den, använd din ljusa och glada röst när du kallar på den, och ge den en belöning när den slutar dra och kommer mot dig, sätter sig ner, och ser dig i ögonen. Efter en liten paus med beröm och klapp fortsätter ni gå, och tar om övningen. Din hund lär efter hand att gå fint bredvid dig, och att den blir belönad om den gör som du önskar.
 2. Backa–och få hunden att följa efter dig
  Du kan leka flera lekar med din hund som hjälper den att lära att följa dig. Försök först att få hunden att följa efter dig när du backar ett par steg i en annan riktning. Använd din ljusa, glada röst, beröm din hund och ge den en belöning när den följer efter dig. Ta om övningen ett par gånger. Kom ihåg att ge den mycket beröm och godis när den lyder! Och att den ska göra övningen många gånger innan den har lärt känna igen mönstret.
 3. Träna regelbundet och ge mycket belöning
  Det hjälper inte att träna lite då och då. Du ska träna din hund på varje rastning, och du ska komma ihåg att belöna den varje gång den går fint och är uppmärksam på dig och dina rörelser. Generellt är det en bra ide att belöna all bra beteelse. Efterhand kan du börja att gradvis avveckla belöningarna, så att godiset blir mer och mer sällan, men fortsätt att belöna med mycket beröm.
 4. Skaffa rätt utrustning
  Det är viktigt att skaffa sig rätt utrustning när du ska lära din hund att inte dra eller bita i kopplet. En bra lösning kan vara en gåsele, som spänns runt om själva överkroppen på hunden, istället för runt halsen. Detta ger dig extra kontroll under promenaden.
 5. Gör övningarna till en lek för din hund
  Genom att alltid överraska din hund med att det händer något nytt, kan du göra övningarna till en lek för den. Den vill uppfatta och reagera positivt med hjälp av beröm och godis.

Behöver du en godkänd hundpassare till att gå ut och gå med din hund? Boka en Dogley-hundpassare här.

Kategorier: Hundpsykologi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *