Det är två viktiga saker du ska ha koll på om du ska ta med din hund i bilen. Den ena är säkerheten i bilen under resan och den andra är faran med att lämna hunden i bilen. Här tipsar vi om hur du gör resan trygg och bekväm för både dig och din hund.

Har din hund bilrädsla?

Många hundar (särskilt valpar) är rädda för att åka bil, men de flesta kan också vänja sig. Det tar omkring 2–4 veckor att vänja din hund vid att åka bil. Med lite tid och tålamod och konsekvent träning blir de snart lugnare under resan. Börja med korta och lugna bilturer med massor av beröm. Många hundar åker endast bil då de ska till veterinären eller trimmaren. För att lindra hundens rädsla för bilåkandet, kan du försöka få din hund att sammankoppla detta med något positivt och roligt, t.ex. en park eller en skogsrunda. Detta är bättre än om den endast förknippar bilturer med andra mindre roliga upplevelser.

Det är också en bra idé att lära hunden att hoppa in och ut ur bilen på kommando. Detta hjälper t.ex. förhindra hunden från att hoppa ut när en cykel eller bil kör förbi.

Kan hundar bli åksjuka?

Är din hund åksjuk har vi några tips på hur du kan göra dess biltur lite bekvämare. Ett enkelt tips är att undvika att mata hunden 6–8 timmar innan bilfärden. På så sätt är det mindre risk för att hunden blir illamående och kräks. Sen är det viktigt att ge hunden massor av frisk luft under färden. Om din hund har tendens att bli åksjuk bör du köra lugnt och utan skarpa svängar eller plötsliga inbromsningar. Åksjuka orsakas av yrsel så det är bäst om din hund sitter i en lugn plats i bilen. Det är bäst om den inte kan se ut genom fönstret då detta också kan bidra till yrsel. Din hund skulle också uppskatta pauser och rastningar under en längre resa. Som en sista utväg kan du också få medicin eller lugnande läkemedel mot åksjuka till din hund hos veterinären.

Var ska din hund vara under bilresan?

Många hundar gillar att sitta i knät eller mellan benen på passageraren i framsätet. Men om din hund stör dig medans du kör kan du riskera problem med både böter och säkerhet. Det kan vara farligt för er bägge två om de skulle ske en bilolycka och hunden är lös i kabinen. Det är alltså viktigt att du har koll på hunden när ni är ute och kör. Det finns flera valmöjligheter för din hund som alternativ till att sitta löst:

Transportbur

Transportburar är praktiska eftersom att din hund har en fast bas i bilen. De är också bra om det skulle hända något under bilturen, eftersom att hunden är skyddad i en transportbur. Andra passagerare är också skyddade mot skada eftersom att buren inte kan flyga genom kabinen (buren ska därför vara fastspänd i bilen).

Det är bäst för din hund om transportburen kan stå på tvärs över körriktningen. På så sätt är det mindre risk för att hunden kan skada huvud eller nacke om du bromsar hårt.

Skyddsgaller

Du kan också sätta upp ett skyddsgaller i ditt bagageutrymme. Fördelen med galler är att det ger mer plats för din hund än i en transportbur. Men kom ihåg att ett galler inte skyddar hunden lika väl som de övriga passagerarna i bilen. Dock förhindrar det din hund från att bli kastad genom bilen vid hårda inbromsningar.

Bilbälte till hund

Du kan också få säkerhetsbälten till din hund som håller fast hunden vid en plötslig inbromsning. Säkerhetsselen ska användas i baksätet eftersom att krockkuddar är livsfarliga för hundar.

Oavsett vilket alternativ du väljer kom ihåg att se till att din hund är bekväm under resan. Ge den en gosig filt att ligga på och, om möjligt, tillgång till vatten och mat, så att den kan njuta av bilturen.

Heta bilar i sommarvärmen — din hunds värsta fiende!

Varje sommar är det hundar som dör eller blir allvarligt sjuka av att bli kvarlämnade i varma bilar.

Även om man “ska bara…”, är det aldrig bra för hunden att bli kvarlämnad i en varm bil. Därför ska du som utgångspunkt aldrig lämna din hund i bilen i sommarvärmen. Är det t.ex. 20 grader ute och bilen står parkerad i solen, kan det bli upp till 80 grader inne i bilen. Hundar har svårare att kyla ner sig än vi människor eftersom att de endast kan “svettas” genom trampdynorna och munnen. Du bör titta efter torra slemhinnor, tunga ur munnen, yrsel, förvirring eller medvetslöshet om du tror att din hund får värmeslag. Om en hund får värmeslag i en varm bil är det ett brott mot djurskyddslagen.

Tesla har nyligen lanserat en bil som har en “hundinställning”. Den håller bilen sval medans den står parkerad om hunden skulle behöva vänta i den. Den uppmärksammar dessutom förbipasserande om att hunden har det bra så att ingen ska ringa till polisen. Men, för de som inte har en helt ny Tesla, kommer vi med några hjälpsamma tips:

Om du ska göra ett oundvikligt men kort ärende

Om du absolut måste lämna din hund i bilen har polisen några råd:

  • Dra ner rutorna så det kommer in lite luft.
  • Parkera ett ställe där du är säker att bilen förblir i skugga hela tiden du är borta.
  • Se till att din hund har tillgång till vatten.
  • Lägg ditt telefonnummer i fönsterrutan så att förbigående kan få tag på dig ifall de skulle se att din hund mår dåligt.

Om du ser en hund som är lämnad i en varm bil

Om du ser en hund i en varm bil som du misstänker mår dåligt kan du göra följande:

  • Hitta ägaren (titta efter telefonnummer i fönsterrutan. Står bilen t.ex. utanför ett varuhus eller liknande kan du ta regnumret och be personal ropa ut i högtalare).
  • Om du inte kan hitta ägaren ska du ringa 114. Om hunden är i livsfara bör du ringa 112.
  • Som sista åtgärd, i nödfall, kan du krossa rutan. Men du måste kunna bevisa att det var fallet.
  • När hunden är ute måste du se till att den långsamt får vatten och blir nedkyld. Lägg den i skuggan och linda eventuellt in den i kalla våta handdukar. Få tag på en veterinär för att kontrollera att hunden är okej.

Du bör också vara uppmärksam på temperaturen i bilen när du och din hund är ute och kör, särskilt om din hund sitter i bagageutrymmet eller i en transportbur. I vissa bilar är det stor temperaturskillnad mellan framsätet och baksätet / bagageutrymmet, och om din hund t.ex. sitter i en bur kan den inte flytta sig från solens strålar om den skulle bli för varm. Du kan kyla ner en varm bil med solfilm på rutorna och en extra ventilator i bilen, men det viktigaste är att du är uppmärksam på din hund. Om den blir för varm bör du flytta den till en annan plats i bilen.

Behöver du en godkänd hundpassare som kan passa din hund när du är ute och kör? Boka en hundpassare hos Dogley genom att klicka här. 

________________________________

Dogley för ihop hundälskare, och hjälper dig som hundägare att hitta privata hundpassare nära dig. Vi gör det tryggt och enkelt att boka en godkänd hundpassare. Klicka nedanför för att hitta din perfekta hundpassare.

Kategorier: Sundhed

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *