Har din hund ovanan att hoppa upp på folk? Att din hund hoppar upp är ett vänligt hälsningsbeteende, men det är också ett beteende de flesta hundägare vill träna bort. Som med all hunduppfostran så handlar det om att vi som ägare måste ändra vårt beteende för att kunna ändra hundens.

Hur du reagerar när en hund hoppar är viktigt, det hela handlar om handling och konsekvens.

 • Om din hund hoppar upp på dig när du håller en pinne eller en leksak, fortsätt inte leka; släpp leksaken och gå iväg.
 • Om din hund hoppar upp på dig när du förbereder deras måltid, skjuta inte bort dom, utan gå istället iväg från maten (men se till att hunden inte når maten).
 • Om din hund hoppar upp på dig när du kommer hem, gå inte in med det samma; vänta utanför en liten stund tills din hund har lugnat ner sig.

I alla dessa fall vill din hund ha något—din uppmärksamhet, mat, eller att leka med en leksak. Detta motiverar den att hoppa, den försöker komma närmare något den vill åt. 

För att ändra hundens beteende är det viktigt att lära den att när den hoppar kommer den längre bort från det den vill åt. Med andra ord, genom att ta bort belöningen lär sig hunden att försöka en annan strategi för att få det den vill ha.

När du ser att din hund försöker ändra sitt beteende—till exempel att den sitter när du kommer genom dörren istället för att hoppa, bör du ge den mycket beröm.

När du belönar gott beteende kommer hunden att upprepa det oftare!

Ändra på en naturlig impuls

Förändring sker inte över en natt. Det frustrerande är att innan du ser förbättringar är det vanligt att uppleva att hundens beteende faktiskt blivit värre. Innan din hund förstår det du försöker lära den agerar den ofta ännu starkare utefter sina naturliga impulser.

Det är viktigt att du inte släpper taget! Om du är konsekvent med följande strategier över tid, kommer du se varaktiga ändringar i din hunds beteende.

Om din hund hoppar upp när den hälsar på dig:

 • Vänd ryggen till den. Knuffa inte bort din hund med händerna, då den får den uppmärksamhet den är ute efter. Den tror kanske till och med att du leker med den. Gå aldrig ner på knä när den hoppar upp.
 • Om din hund fortfarande hoppar upp efter du vänder dig om en eller två gånger, ska du tydligt säga ifrån. Efter du har sagt ifrån, gå iväg och, om möjligt, stäng en dörr mellan er två.
 • När din hund har lugnat ner sig kan du komma tillbaka och interagera med den igen.

Om din hund hoppar upp på dig när du kommer hem

 1. Öppna dörren på glänt. Om din hund blir för glad över att se dig och hoppar upp och ner, bör du snabbt stänga dörren och vänta i 30 sekunder.
 2. Öppna försiktigt dörren igen. Om din hund fortsätter att hoppa bör du stänga dörren och vänta ytterligare 30 sekunder.
 3. Fortsätt stänga dörren och vänta tills din hund blir lugn nog för att du ska kunna gå in utan att den hoppar.

Om din hund hoppar upp på besökare

 1. Sätt på ett koppel på hunden medan du öppnar dörren för gästen. Säg ev. till dina gäster i förväg att vänta i hallen när de ankommer, tills du och din hund kommer fram och hälsar.
 2. När din gäst har kommit innanför dörren kan du låta din hund komma nära nog för att se dom, men inte nå dom. Be din hund att sitta.
 3. Låt sedan gästen gå fram till dig och din hund, men säg till dom att stanna om hunden blir för upphetsad och reser sig. Om detta händer bör du lugnt få din hunds uppmärksamhet och säg till den att sitta. När den evt. sitter, kan din gäst börja komma fram och hälsa igen.
 4. Upprepa steg tre tills din hund kan hälsa med alla fyra tassarna på golvet.

Om din hund hoppar upp på främlingar når ni är ute

 1. Fråga främlingen om hen vill spendera lite tid med att hjälpa dig lära din hund att hälsa fint. Be främlingen att stå still och låta dig komma fram till hen.
 2. Gå fram till främlingen för att hälsa. Om din hund blir upphetsad—drar i kopplet, hoppar runt, skäller och så vidare—ska du få deras uppmärksamhet och backa några steg.
 3. Låt din hund lugna ner sig innan du går fram emot främlingen igen. Upprepa steg två varje gång din hund blir för upphetsad.
 4. När du kan gå hela vägen fram till din nya vän med alla fyra tassar kvar på marken kan du låta den hälsa.

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *