Vi kommer med goda nyheter för alla hundägare: forskning tyder på att hundägare faktiskt har bättre hälsa än människor som inte har en hund!

I ur och skur

En brittisk studie visar att hundägare går oftare än människor utan hund, och att deras promenader ofta är långa. Detta är ju självklart när man tänker på det, eftersom att en hund naturligtvis måste luftas. Men studien visar också att du som hundägare ofta kompletterar promenaderna med sport eller annan träning. Enligt undersökningen är hundägare fyra gånger mer benägna att träna tillräckligt med träning än personer som inte har någon hund.

Dessutom kommer du som hundägare ut i all slags väder, eftersom hundar inte bara ska promeneras när det är fint ute. Både motion och frisk luft gynnar hälsan!

En hund hjälper dig som hundägare att komma upp ur stolen. Hundägare har en allmänt mindre stillasittande vardag eftersom de leker, klappar, kelar och så vidare med sin hund varje dag.

Mycket tyder också på att barns immunsystem stärks om de växer upp med husdjur. Att växa upp med en hund betyder att du kommer i kontakt med jord och skräp, som konsekvent stärker immunförsvaret. Det visar sig bland annat att barn som har vuxit upp i hem med hundar eller andra djur inte lider lika mycket av till exempel allergier.

Inte bara bra för kroppen

Även om du får en hälsosammare vardag från att promenera din hund så är det inte bara promenaderna som gör hundägare friskare.

Som hundägare är man också ofta mentalt friskare. Kort sagt blir man helt enkelt gladare av att ha en hund! Hundar har en avkopplande effekt på oss människor, och du sänker din stressnivå av att helt enkelt spendera några minuter om dagen på att klappa på din hund. Vissa människor känner sig också bekvämare med sin hun i närheten, vilket kan hjälpa dom att slappna av, och till och med sova bättre om nätterna.

Dessutom hjälper din hund dig få ett mer socialt liv. Som hundägare kan du knappast undvika att umgås med andra när du är ute och går. Vare sig om någon vill hälsa på hunden, eller om du kanske småpratar med annan hundägare, kan dessa små interaktioner göra en stor skillnad! Du kanske lär känna dina grannar, går till agilityträning, eller till en hundträff. Allt detta hjälper dig att få en mer social vardag!

Har du inte tid eller råd att själv ha hund? Du kan bli hundvakt på Dogley och ”ha” en hund när det passar dig bäst! Klicka här för att läsa mer om hur du blir en Dogley-hundvakt.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *