Är du sugen på att skaffa hund, men kanske oroar dig för alla kostnader? I det här blogginlägget reder vi ut hur mycket en hund kostar, båda att köpa men även att ta hand om varje månad och år. På så sätt kan du förbereda dig på bästa möjliga vis inför den fantastiska hundresan som du har framför dig.

En hund innebär både fasta och löpande kostnader

Att besvara frågan hur mycket kostar en hund innebär att ta i hänsyn till både fasta och löpande kostnader. Det innebär dessutom att ha i åtanke att olika hundraser kostar olika mycket att köpa – men även att ta hand om. Generellt sätt brukar man säga att en hund under hela dess sammanlagda livstid kostar ungefär 150 000-200 000 kr. Att vara förberedd kan därför vara en god idé för att både du och din hund ska få en så bra tid tillsammans som möjligt!

I exemplet nedan kan du se hur mycket en Golden retriever kostar per år:

Kostnaden för en hund första året: 17 000 kr + 12 x 1 700 = 41 700 kr

Kostnaden för en hund de efterföljande åren: 12 x 1 700= 20 400 kr

Vad kostar det att köpa en hund?

En av de kanske mest uppenbara kostnaderna med att skaffa hund är självfallet inköpet av hunden. Att köpa en hund innebär oftast en stor fast kostnad då en hund i genomsnitt brukar kosta mellan 1000 – 8000 kr. Kostnaden för att införskaffa en hund varierar dock och beror till stor grad på vilken ras du vill köpa. Det är även viktigt att ha i åtanke att den hund du köper bör komma från en registrerad och väl erkänd hunduppfödare. På så sätt kan du undvika potentiella kostnader som en icke registrerad uppfödare kan medföra, såsom att den hunden du köper är sjuk eller har livslånga åkommor.

Det är dessutom viktigt att komma ihåg att en hund ibland kan kosta betydligt mycket mer än de kostnader som nämnt (exempelvis en Golden retriever). Blandrasiga hundar är dock oftast billigare än renrasiga hundar och kostar ofta mellan 1000 – 6000 kr, respektive 8000 kr.

Hur mycket kostar en hund varje månad?

Det är viktigt att komma ihåg att en hund inte enbart innebär en stor fast kostnad utan även flera kontinuerliga kostnader under hundens livstid. Som tidigare nämnts varierar dock kostnaderna beroende på vilken hundras man väljer att köpa då detta både kan påverka matintaget och livslängden. Generellt sett kan man dock räkna med dessa följande kostnader varje månad för en medelstor hund (ex. en Golden retriever):

Matkostnader

En medelstor hund äter för ca 700 kr per månad.

Hundförsäkring

En hundförsäkring kostar ca 300 kr i månaden.

Veterinärbesök

Ett veterinärbesök varierar för varje hund men brukar oftast kosta ca 300 kr per månad om man slår ut alla kostnader och besök (inklusive vaccinering). Den försäkring du har för din hund påverkar dock denna kostnad och innebär att den kan variera.

Pälsvård

Att ta om en hunds päls innebär både att köpa schampo och att klippa hundens päls, vilket man vanligtvis gör 3-4 gånger per år. Kostnaden för detta uppgår till ca 300 kr i månaden.

Hunddagis

Att ha din hund på hunddagis (eller hos en hundpassare) när du är på jobbet kostar ca 3000 kr i månaden. Kostnader för hunddagis kan dock bli ännu högre om du dessutom behöver hjälp vid andra tillfällen, till exempel vid resor.

Leksaker och godis

Att ge din hund leksaker och godis kostar ca 100 kr i månaden.

Övriga kostnader

Som hundägare kan det vara nödvändigt att exempelvis gå hundkurser och hunden kan dessutom behöva exempelvis sele och en bur i bilen. Det kan därför vara bra att räkna med 2000 kr i engångskostnader för hundkurs och dessutom 300 kr för sele och 2000 kr för bilbur. Slutligen bör man också ha i åtanke att andra oväntade kostnader kan dyka upp, såsom luktborttagare till mattor hemmet.

Överblick 

Engångskostnader 

Inköp av hunden 17 000 kr (golden retriever)
Hundkurs 2000 kr
Sele 300 kr
Bilbur 2000 kr
Totala engångskostnader  21 300 kr 

 

Kostnader varje månad

Mat 700 kr 
Hundförsäkring 300 kr 
Veterinärbesök 300 kr 
Pälsvård 300 kr 
Hunddagis 3000 kr
Leksaker och godis  100 kr 
Totala kostnader kostnader varje månad 4 700 kr 

 

Totala kostnader för en hund per år

De totala kostnaderna för en Golden retriever det första året (inklusive hunddagis): 21 300 + 12 x 4 700 = 77 000 kr

De totala kostnaderna för en Golden retriever det första året (exklusive hunddagis): 21 300 + 12 x 1700= 41 700 kr

De totala kostnaderna för en Golden retriever de efterföljande åren (inklusive hunddagis): 12 x 4 700= 56 400 kr

De totala kostnaderna för en Golden retriever de efterföljande åren (exklusive hunddagis): 12 x 1 700 = 20 400 kr

Glöm inte att tid oftast är den största kostnaden

Att skaffa en hund innebär inte enbart stora investeringar i form av pengar utan framförallt kräver det ofta att du som hundägare måste investera mycket tid. För att besvara frågan hur mycket en hund kostar är det därför viktigt att även tänka igen om du har tiden som krävs för att ta hand om en hund.

Vi på Dogley kan hjälpa dig att få tiden att räcka till och hjälpa dig med tjänster såsom hundpassning, rastning och att ge mat till din hund. På så sätt behöver du inte oroa dig för att du inte kommer att hinna med!

Läs mer om hur Dogley kan hjälpa dig här.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *