Har du någonsin undrat om din hund hänger med när du tittar på tv? Kanske har du till och med upplevt att din hund reagerar på saker som händer på skärmen? Men betyder det att din hund förstår vad som händer? Läs om hundens TV-vanor.

Det korta svaret på frågan är: Ja. Allt tyder på att din hund kan hänga med på vad som händer, men bara på en modern TV. Det tros att det tidigare var så få bilder per sekund på skärmen att hundar, på grund av deras ögon, inte kunde uppfatta dem. Eftersom hundar behöver fler bilder per sekund för att se filmer än människor, så flimrar det bara på gammaldags tv-apparater. Men idag med nyare tv-apparater, där det finns 70 bilder eller mer per sekund, kan hundar faktiskt se vad som händer på skärmen! Så de kan se det som en sammanhängande film – precis som vi människor kan. Men det betyder inte att alla hundar tycker att det är intressant att titta på TV.

Är hundar färgblinda?

Hundögon ser inte färger och detaljer som människor gör. Men allt tyder på att hundar inte är färgblinda, snarare att ser vissa färger bättre än andra. Det betyder till exempel att de ser gula och blå bättre ut än rött och grönt. Därför betyder färgval mycket för hundens uppfattning om vad som händer på skärmen. Så de kommer sannolikt att få mer ut av att titta på Minions än att se en julfilm.

Soffhund eller inte?

Det skiljer sig från hund till hund huruvida de gillar att titta på TV. Om en hund har för mycket myror i benen kan det vara svårt för den att sitta stilla tillräckligt länge för att förstå vad som händer. Hundar reagerar också annorlunda på vad de ser. Som när de ser något i den verkliga världen. Vissa blir rädda, andra nyfikna, andra arga och andra blir glada. Således beror det på hundens personlighet om det är trevligt att titta på TV. Och naturligtvis, vad den faktiskt ser på TV: Om det är bilder på något som det är rädd för, kanske den inte svarar positivt.

Tv-kanaler anpassade för din hund

Vetenskapen av att hundar kan titta på TV har lett till att USA idag har börjat utveckla TV-kanaler anpassade för hundar. Här finns det program som kan vara underhållande för hundar och till och med vara lugnande. Således bör programmen hjälpa hundens personlighet om de är stressade eller uttråkade när de är ensamma hemma. Kanalen är bland annat baserad på färgval (de gula och blå färgerna) och visar mönster som hundar gillar.

Vet hunden att den ser på tv?

Inte alla hundar vet att det de tittar på en skärm. Vet din hund att det som ses på tv inte är verkligt? Då kan den vara smartare än genomsnittet. Inte alla hundar vet att de tittar på en skärm. Vissa hundars jaktinstinkter väcks, till exempel när de ser andra djur på tv:n. Det är därför som vissa hundar skäller när de tittar på TV.

Saknar din hund en hundvakt som både kan promenera och kela på soffan? På Dogley.com kan du hitta en hundvakt som funkar med din hunds temperament. Klicka här för att hitta en hundvakt nära dig.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *